Во Париз во тек е работна вечера на Макрон и Меркел, тема на разговорите и датумот за преговори за Македонија

Францускиот претседател Емануел Макрон е домаќин на германската канцеларка Ангела Меркел во Париз. Двајцата државници имаат работна вечера во пресрет на преговорите за Брегзит меѓу Европската унија и Велика Британија, а, според најавите отворена ќе биде и темата за датумот за преговори за Македонија и Албанија.

Извори во дипломатските кругови во Брисел деновиве оваа средба ја окарактеризираа како последна шанса на германската канцеларка за омекнување на ставот на официјален Париз и усогласување на ставовите за добивање на датум за почетокот на пристапните преговори за Македонија и Албанија со ЕУ.

Германската Влада смета дека Македонија и Албанија ги исполниле сите услови што од нив ги побарала Европската Комисија.

Франција, пак, смета дека треба да има нова методологија за пристапните преговори за членство во ЕУ на министерскиот состанок во Луксембург.

Поентата на глобализмот е максимално економско вмрежување во десетици економски сојузи на секоја држава.

повеќе

Социјалниот маркетинг веднаш би можел ефективно да придонесе во напорите против нееколошкото однесување во нашата земја.

повеќе

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе