Локални избори

Во Македонски Брод независните советници се мнозинство во општината

Повеќе од 34 отсто од гласачите на Македонски Брод гласале за дури 12 независни листи за советници во општината. Или ако се гледа според бројот на советници, во новиот Совет на општината Македонски брод ќе има 5 независни советници, четворица од СДСМ и двајца од коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ.

Или за независните листи гласале повеќе од 34 % од гласачите во Македонски Брод, а за советниците на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ 33,8 % од гласачите (10,91 % за ВМРО-ДПМНЕ и 22,91 % за СДСМ).  

За градоначалник во оваа општина ќе се гласа и во вториот круг. Во првиот најмногу гласови освоија Милосим Војнески кандидат на ВМРО-ДПМНЕ (1.239 гласови или 29,26%) и Живко Силјаноски од СДСМ (2.082 или 49,17 %).

Брисел не мора да има шпион во Кремљ за да дознае дека Москва ќе стори сè што може за да ја спречи Македонија да се приклучи во НАТО - не поради нејзиното стратегиско значење, туку поради симболичната вредност на потегот, вели политичкиот експерт Иван Крастев за Гардијан.

повеќе

Македонија не е единствената жртва на ваквото здодевно силеџиство на Грција. Грчката влада се расправа и со Албанија и со Турција, вели принцот Мајкл од Лихтенштајн.

повеќе

Нема законски пречки да се снима полициски службеник за време на вршење на должноста, иако полицијата се противи на тоа.

повеќе