Пред изборите во Бугарија

Во Избирачкиот список има илјадници Македонци кои „живеат“ на една адреса во Софија

Избирачкиот список на најнаселениот реон во Бугарија има 1.000 страници и 45.752 лица од кои најголемиот број се Македонци. Сите тие странци се заведени на истата адреса ул. „Леге“ бр. 6 во Софија, на којашто се наоѓа управата на реонот „Средец“, објави БГНЕС.

„Според законот, сите лица кои добиле бугарско државјанство, а живеат во странство, добиваат постојана адреса во зградата на администрацијата на реонот“, објаснува градоначалникот на „Средец“, Трајчо Трајков.

Според него, последните денови бројот на овие лица достигнал над 82 илјади. Тој вели дека често ги гледа тие луѓе кои доаѓаат за некакви административни услуги, но гласачките ливчиња, како што било секогаш досега, ќе останат неискористени.

Најголемиот број од лицата во списокот се со македонски презимиња кои добиле бугарско државјанство врз основа на докажано бугарско потекло.

 

Опседнатоста со лесна и брза заработувачка, завидливоста и љубомората кон побогатите, невидената мрзливост комбинирана со желбата за убав и прилично ситуиран живот, од Македонците создаде зомбизирани суштества кои лутаат низ времето и просторот, без патоказ и без изграден вредносен ориентир по кој ќе се водат низ животот.

повеќе

Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од 2021 година не навестуваат крупни промени околу тоа кој ќе биде повторно најизговорениот збор и во периодот кој претстои. 

повеќе