Во Гевгелија воз полн со бегалци чека дозвола да тргне кон Србија (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Денешната одлука на Србија да ја затвори границата за бегалците кои доаѓаат од Грција преку Македонија предизвика застој во воспоставениот транспорт од Гевгелија до Табановце. Строгите критериуми кои земјите од балканскиот коридор почнаа да ги применуваат за бегалците, предизвика вистински хаос во одделните држави од овој коридор. Еве каква беше ситуацијата денеска на железничката станица во Гевгелија.

 

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе