Во четврток се празнува Св. Климент Охридски, заштитникот на Македонија

Министерството за труд и социјална политика потсетува дека четврток, 8 декември е празник и е неработен гден за сите граѓани. Во соопштението се потсетува дека  согласно со Законот за празниците на Република Македонија („Службен весник на РМ„ бр.21/98 и 18/07), Свети Климент Охридски е државен празник и е неработен ден за сите граѓани.

Климент Охридски е еден од првите словенски просветители, научник и писател.Тој бил основач на Охридската книжевна школа попозната како „Прв словенски универзитет", од кој излегле 3.500 подготвени ученици. Повеќето словенски народи го сметаат за покровител на образованието и јазикот. Се смета дека бил прв Епископ Словенски со титула Епископ Велички.

Денес Свети Климент Охридски се почитува како заштитник на Македонија, на  градот Охрид и на Македонската православна црква.

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе