Во Бугарија започна специјализирана полициска акција за купување гласови од Македонците со бугарски пасоши

Во Бугарија денеска започна специјализирана полициска акција, која ќе трае до денот на изборите, изјави министерот за внатрешни работи на Бугарија, Бојко Рашков.

Тој рече дека поранешен бугарски министер за внатрешни работи и поранешен регионален гувернер се состанале во Ќустендил за да разговараат за тоа како да привлечат 15.000 Македонци со бугарско државјанство да гласаат во Бугарија.

Ова е еден од случаите за купување гласови, на кој работи МВР, посочи в.д. министер за внатрешни работи Рашков на прес-конференција.

Рашков посочил дека имало и други информации за „изборен туризам" во регионот Благоевград, како и за контрола од лихвари во регионот Карнобат, па дури и лажни апликации за гласање во Германија.

Според министерот за внатрешни работи на Бугарија, поранешниот регионален гувернер е хоспитализиран.

„Тој е болен за работа, но не е болен за таков собир, каде се разговарало за прашањето како да привлечат 15.000 Македонци со бугарско државјанство за да гласаат во нашата земја. Повторувам, поранешен министер за внатрешни работи“, подвлекува Рашков.

Според него, полицијата има податоци дека во многу населени места се планира концентрација на голем број бугарски граѓани на истата адреса во деновите пред изборите. Одржан бил состанок и разговори со регионалниот гувернер на Благоевград, каде што во едно село во округот, илјадници граѓани кои се регистрирале таму, одеднаш се појавија на истата адреса, рече Рашков.

Вакви појави се очекува да се случуваат и во други области.

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе