Во Атина ќе се постави споменик од 3,5 метри на Александар Велики

Грчкиот весник Катимерини пренесува дека во Атина наскоро во центарот на градот ќе биде поставен споменик на Александар Велики, висок 3,5 метри. Споменикот е дело на еден од најпознатите грчки скулптори, Јанис Папас.

Досега, споменик на Александар Велики во Грција има само во Солун, а најголемиот споменик на еден од најголемите војсководци во историјата поставен е во центарот на Скопје.

Неодамна по грчките медиуми се објави информацијата дека министерката за култура на Грција побарала замена на споменикот „Тркачот“ во Атина со оној на Александар Велики во Скопје. И во Македонија и во Грција оваа идеја не наиде на позитивен прием.

Со Договорот од Преспа се регулира и прашањето за спомениците во Скопје. Македонската страна прифати на дел од нив да се стави натпис со објаснување дека спомениците се однесуваат на периодот и на личностите од грчката култура во античкиот период.

Кина му дава на регионот нова надеж додека сонот за ЕУ се распаѓа, вели Политико.

повеќе

Северна Македонија стана кандидат 9 години пред Албанија и нема ништо лошо побрзо и да оди напред.

повеќе

Сега, додека балканскиве политичари ќе шетаат низ духовноста како волови во свила - каде им се врвните интелектуалци што би внеле елеганција во совладување на споровите?

повеќе