ВМРО-ДПМНЕ: Заеви се корона профитери, нивната фирма Еленица доби пари од државната антикризна помош

Во услови на оваа криза Заеви стануваат корона профитери, нивната семејна фирма Еленица од која заработуваат милиони евра е корисник на пари од државната антикризна помош, обвинува ВМРО-ДПМНЕ.

„На 14 мај на сметката на ИГМ Еленица од Владата на Република Македонија ѝ биле исплатени 841.000 денари државна помош за плати за месец април. Пресметано, тоа се минимални плати од 14.500 денари за 58 вработени. Еленица во 2018 година беше компанија со најголема добивка во Струмица и струмичкиот регион. Со приходи од 5,16 милиони евра оствари добивка од 2,7 милиони евра. Значи со остварени приходи над 5 милиони евра годишно на Заеви им дојде редот да земаат од парите на народот. Ова е срамно и долно“, изјави Орце Ѓорѓиевски, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ.

Според него, кризата за многумина значи загубена работа, а и живот, а само за Заев значи пари.

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе