ВМРО-ДПМНЕ во Собранието достави потписи за иницијатива за поништување на Законот за попис

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ денеска до Собранието ги достави потписите и записниците од Иницијативата за собирање најмалку 10.000 потписи за донесување донесување на закон за поништување на Законот за попис.

Ѓорѓија Сајкоски, пратеник од ВМРО-ДПМНЕ

„Апелираме и укажуваме до власта да прекине со постапката за попис, бидејќи секаде во Европа и во светот, пописите се одложени за 2022 година. Ја повикуваме власта да се одважи и да го одложи пописот за 2022 година, да направат забелешки во текстот на законот и да го подобри за да може да имаме онаков попис каков што е потребен за развој на државата, бидејќи сегашниот текст на законот за попис нема да донесе ништо што е различно од она што го имаме“, изјави на прес-конференција Ѓорѓија Сајкоски, пратеник од опозициската партија.

Тој додаде дека очекуваат дека ќе доијат огромна поддршка од граѓаните и дека следниот период, како што вели, ќе ја разбудат власта дека на ваков начин со сила и на легитимен начин без консултации на пошироката јавноста и на политичките партии не може да се носат важни и суштински закони“.

„Затоа, и преку Собранието поднесовме четириесетина суштински амандмани со кои што требаше да се подобри текстот на законот. За жал, беа сите амандмани одбиени“, рече Сајкоски.

Според него, опозицијата укажала дека лошо е да има врзан потпис затоа што фрла сомнеж врз самиот процес на попишување.

„Укажавме дека никаде во светот нема попис на резидентно население, а да се попишуваат и нерезидентите односно граѓаните кои не живеат во Република Македонија“, рече Сајкоски.

Тој рече дека не очекува опструкции за собирањето на десетте илјади потписи во рамки на Иницијативата за поништување на Законот за попис.

Проценките на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ се дека со собирање 10.000 потписи би можело да почне во почетокот на март, најверојатно на територијата на целата држава, односно во сите подрачни одделенија на ДИК.

 

Целиот свет гледа на 2021 година како на година на заздравување на економијата.

повеќе

Не треба толку да се грижиме за тоа дали се искачуваме на табелата, туку повеќе треба да внимаваме на тоа дали навистина се справуваме, истражуваме и ги гониме оние кои се занимаваат со корупција.

повеќе

Потребно е да се провери дали имало наредба за следење врз Камчев.

повеќе