ВМРО-ДПМНЕ: На повидок е скандалозен тендер за набавка на мамографи

Двете години од раководење со здравството од страна на Венко Филипче и СДСМ може да се сумираат и да се каже дека поминуваат единствено во најблаго речено криминални тендери, обвини денеска ВМРО-ДПМНЕ.

„Скандалозен тендер за раегенси и централизирани лаборатории, скандалозен тендер за сржта на медицината - стерилизацијата, а сега на повидок е веројатно нов скандалозен тендер за набавка на мамографи. Во јавноста има информации за набавка на осум нови мамографи и тоа по цена од 85 милиони денари.

Официјалните податоци пак говорат дека во минатото шест мамографи се набавувале во вредност од 35 милиони денари. Разликата е огромна и прашањето е каде ќе завршат парите на граѓаните”, изјави Марија Андоновска од ВМРО-ДПМНЕ.

Таа го праша министерот Филипче зошто дупло поскапи мамографи, пак ли знае однапред, како и за реагенсите, на која фирма ќе и го даде и овој тендер, дали тендерската документација ја подготвува по теркот на негова фирма и дали тендерот ќе го објави кога веќе ќе биде договорен. 

„Ако мисли да продолжи на ваков начин да го урива здравствениот систем, крајно време е Филипче да си оди. Филипче мора да ја напушти функцијата и да дозволи некој кој е способен да го води здравството”, рече Андоновска.

 

Мојата заложба е конечно законите и прописите наместо инструмент за спроведување лични интереси, да ја добијат вистинската функција, заштита на интересите на граѓаните. За жал...

повеќе