Централен комитет

ВМРО-ДПМНЕ ги објави кандидатите за пратеници, двајца носители на листи непартиски кандидати

Гордана Силјановска - Давкова и Игор Дурловски, како непартиски кандидати, ќе бидат носители на листата на ВМРО-ДПМНЕ во изборните единици 1 и 5 за претстојните предвремени парламентарни избори. Владо Мисајловски, потпретседателот на партијата и Игор Јанушев, генералниот секретар се носители на листите во „двојката“ и „тројката“. Александар Николовски, потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ оди во директна пресметка со Зоран Заев од СДСМ во ИЕ4, а Дафина Стојановска, пратеничка на ВМРО-ДПМНЕ во ИЕ 6.

Во Изборната единица 1 е и името на Сафет Бишевац, поранешен пратеник на СДСМ. На листите ги нема Илија Димовски и Влатко Ѓорчев.

Имињата на сите кандидати вечерва ги соопшти претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски.Тој информираше дека над 95 проценти од кандидатите првпат се на  листите. На сцена, како што рече, се нови кадри, одбравме луѓе кои ќе ја донесат историски најголемата победа на следните парламентгарни избори. „ВМРО-ДПМНЕ е новата надеж и идната победничка опција“, рече Мицкоски.

Утре во 13 часот планирано е потпишување на коалицијата, а конвенцијата е закажана за во Филхармонијата каде ќе бидат промовирани кандидатите за пратеници.

Изборна единица 1:

1. Гордана Сиљаноска Давкова од Центар

2. Тимчо Муцунски од Центар

3. Синиша Стојановски од Аеродром

4. Бети Стаменковска Трајковска од Кисела Вода

5. коалиција

6. коалиција

7. Велика Стојкова Серафимовска од Центар

8. Тони Јаревски од Карпош

9. Сафет Бишевац од Студеничани

10. Весна Марковска од Аеродром

11. Игор Никовски од Кисела Вода

12. Ружица Николовска од Карпош

13. Коалиција

14. Влатко Мојсовски од Македонски Брод

15. Јасмина Паметковска од Сопиште

16. Мартин Стојановски од Сарај

17. Филип Ѓорѓиев од Центар

18. Тамара Михајловска од Аеродром

19. Сергеј Попов од Центар

20. Бисера Златеска од Македонски Брод

Изборна единица 2:

1. Владо Мисајловски од Ѓорче Петров

2. Рашела Мизрахи од Карпош

3. Бране Петрушевски од Куманово

4. коалиција

5. Жаклина Пешевска од Гази Баба

6. Дарко Костовски од Бутел

7. Бојан Стојановски од Ѓорче Петров

8. Зоран Коцевски од Гази Баба

9. Емилија Ангелова од Чаир

10. Кети Димковска од Куманово

11. коалиција

12. Зоран Бајовски од Чучер Сандево

13. Ерџан Демири од Шуто Оризари

14. Дијана Илиевска од Гази Баба

15. Мартин Стефановски од Старо Нагоричане

16. Игор Атанасовски од Гази Баба

17. Борче Илиевски од Бутел

18. Искра Крстевска од Чаир

19. Наташа Манкиновска од Ѓорче Петров

20. Тихомир Алексовски од Куманово

 

Изборна единица 3:

1. Игор Јанушев од Велес

2. Иван Јорданов од Штип

3. Благица Ласовска од Свети Николе

4. Иванка Василевска од Скопје

5. коалиција

6. Игор Здравковски од Велес

7. Миле Лефков од Кочани

8. Никола Мицевски од Штип

9. Даниела Христова од Виница

10. Марија Петрушевска од Петровец

11. Драган Ковачки од Делчево

12. Јохан Тарчуловски од Скопје

13. Весна Ничева од Штип

14. Анри Андоновски од Крива Паланка

15. Марјан Миленковски од Пробиштип

16. Цветанка Каракашева од Пехчево

17. Верче Мицевска од Илинден

18. Христина Смилевска од Делчево

19. Киро Нацков од Градско

20. Лидија Анакиева од Зрновци

 

Изборна единица 4:

1. Александар Николовски од Охрид

2. Ане Лашкоска од Прилеп

3. Дајанчо Ефтимов од Василево

4. Ели Панова од Струмица

5. Зоран Јованчев од Каварадци

6. Петар Ристески од Прилеп

7. Здравко Трајанов од Радовиш

8. Ангелина Петкова од Гевгелија

9. Златко Пенков од Неготино

10. Јадранка Поцкова од Струмица

11. коалиција

12. коалиција

13. Дејан Бошков од Валандово

14. Ирена Стерјоска Локвенец од Прилеп

15. Слободан Ивановски од Кавадарци

16. Димитар Лазаревски од Могила

17. Катерина Мојсоска од Кривогаштани

18. Златко Темелковски од Кукуречани

19. Владимир Ристов од Струмица

20. Александра Свајќароска од Прилеп

Изборна единица 5:

1. Игор Дурловски од Битола

2. Антонио Милошоски од Кичево

3. Силвана Ангелевска од Битола

4. Кирил Пецаков од Охрид

5. Јован Јаулески од Струга

6. Олга Лозановска од Битола

7. Ѓорѓија Сајковски од Кичево

8. Лидија Петкоска од Охрид

9. Мирче Аџиовски од Струга

10. Грација Бакрачевска од Охрид

11. Бајрам Требишки од Маврово-Ростуше

12. Бобан Бојковски од Битола

13. Билјана Проеска од Крушево

14. Тасин Ибраим

15. Никола Најденовски од Демир Хисар

16. Олгица Божиновска од Кичево

17. Ѓорѓи Влајкиновски од Вевчани

18. Алмедин Шаиновски од Дебар

19. Жанета Савевска од Ресен

20. Сандра Пејковска од Демир Хисар

Изборна единица 6:

1. Дафина Стојаноска од Гостивар

2. Александар Велјановски од Тетово

3. Фуркан Чако од Гостивар

4. Стојан Тодоровски од Брвеница

5. Јасминка Богдановска од Теарце

6. коалиција

7. Анита Бошковска Јовановска од Тетово

8. Милан Јовановски од Гостивар

9. Никола Крстовски од Јегуновце

10. Верица Зафировска од Теарце

11. Бране Стојчевски од Брвеница

12. Станислав Бојчевски од Тетово

13. Татјана Каранфиловска од Гостивар

14. Татјана Стојановска од Јегуновце

15. Александар Гиновски од Теарце

16. Стојан Стрезовски од Гостивар

17. Валентина Стефановска од Тетово

18. Костадин Гогов од Тетово

19. Маја Зафировска од Брвеница

20. Билјана Тошевска од Јегуновце

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе