Власта смета дека до 10-ти септември ќе се усогласи со опозицијата за судбината на СЈО

Од власта се задоволни како одат работите околу усогласувањето соопозицијата околу предлог законот за јавното обвинителство и решавањетона статусот на СЈО и актуелните предмети иистраги. За 10 септември веќе била закажана собраниската седница за овој закон и таа ќе се одржи без разлика на тоа како до тогаш ќе се одвива расправата и во рабнотниите групи и меѓу членовите на собраниската Комисија за европски прашања.

Власта нема да ги искористи промените на Законот за Совет на јавни обвинители како план Б ако пропаднат преговорите со опозицијата, брифираат високи извори од владејачката СДСМ.

Во СДСМ велат дека се тие оптимисти дека брзо ќе се постигне договор со ВМРО-ДПМНЕ за ова прашање, за да нема потреба од „пржински“ средби на оваа тема. Во СДСМ сметаат дека до 15 септември, кога завршува мандатот на СЈО, и ако нема договор, Советот на јавни обвинители има законска можност да назначи в.д јавен специјален обвинител, но тоа за власта не е посакувано сценарио.

Од СДСМ се уверени дека до 10 септември ќе има договоор и на собраниската седница со најмалку 80 гласа „за“ ќе поминат измените во Законот за јавно обвинителство.

Владејачката партија очекува датум за преговори во октомври и членство во НАТО во декември. 

Нема пазар доколку нема информации. Дајте ги информациите за пазарот на грозје.

повеќе

Овој термин, без исклучок го употребуваат сите партии кога се во опозиција. СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ, Алијанса за Албанците, ДПА...

повеќе