Владиката Пимен до Каракачанов: Ако имаш некој податок дека Карев не е Македонец, објавувај!

Не денешен ден е роден Никола Карев. Претседателот на Крушевската република. Сум прочитал во неговите интревјуа од почетокот на минатиот век како вели дека е Македонец и се чувствува како потомок на Александар Македонски, пишува отец Пимен на својот фејсбук-профил.

„Не сум сретнал негово сведоштво дека е потомок на Зиези, Авитохол, Кубрат, Батбајан, Аспарух, Кормисош, Токту, Омуртаг, Маламир.... Ниту дека Тито го убедил така да се изјаснува.

Но ете можеби сум недоволно информиран. Ако Красимир има таков податок се моли да го објави.

Вечен споменот на Војводата да е и на идејата!“, напиша владиката Пимен.

 

МОН најавува реформи во образовниот систем. Се разбира, реформите ги чекаме со нетрпение, но во насока на суштински измени, а не избрзани одлуки, копирање туѓи идеи и нивно вадење од контекст неприменлив во нашата средина, како и повторно експериментирање со децата.

повеќе

Ве молам потрошете малку време и погледајте кои закони не може да се донесат, ако за нив не даде амин Али Ахмети.

повеќе

Структурното насилство кон трансродовите и родово небинарните луѓе е препрека во нивното реализирање како полноправни членови на општеството.

повеќе