Владата се подготвува за чествувањето на Гоце Делчев заедно со бугарската Влада

На 4 февруари, како што веќе најави бугарскиот премиер Кирил Петков, Македонија и Бугарија заеднички ќе го чествуваат Гоце Делчев по повод 150-годишнината од неговото раѓање, потврдуваат од македонската Влада.

Во чествувањето не е предвидено да учествуваат премиерите Петков и Димитар Ковачевски, туку тоа ќе го сторат членови на двете влади.

„Во тек е координирање на активностите преку Министерствата за надворешни работи на Северна Македонија и Бугарија. Она што е извесно е дека делегации од двете влади ќе положат цвеќе на спомен обележјата на Гоце Делчев во Скопје. Не е предвидено тоа до го сторат премиерите, туку други членови на двете влади“, ни одговорија од владината прес-служба.

Информацијата за заедничкото чествување ја објави бугарскиот премиер Петков во неговото реферирање за разговорите со Македонија пред Народното собрание.

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе