Владата се подготвува за чествувањето на Гоце Делчев заедно со бугарската Влада

На 4 февруари, како што веќе најави бугарскиот премиер Кирил Петков, Македонија и Бугарија заеднички ќе го чествуваат Гоце Делчев по повод 150-годишнината од неговото раѓање, потврдуваат од македонската Влада.

Во чествувањето не е предвидено да учествуваат премиерите Петков и Димитар Ковачевски, туку тоа ќе го сторат членови на двете влади.

„Во тек е координирање на активностите преку Министерствата за надворешни работи на Северна Македонија и Бугарија. Она што е извесно е дека делегации од двете влади ќе положат цвеќе на спомен обележјата на Гоце Делчев во Скопје. Не е предвидено тоа до го сторат премиерите, туку други членови на двете влади“, ни одговорија од владината прес-служба.

Информацијата за заедничкото чествување ја објави бугарскиот премиер Петков во неговото реферирање за разговорите со Македонија пред Народното собрание.

Економската криза е лоша во сите сфери на живеењето, но од неа можеме и да научиме по нешто.

повеќе

Во саботата во јавноста го претставивме предлог-ребалансот на Буџетот за 2022 година, откако истиот беше усвоен од страна на Владата.

повеќе

Наспроти сесловенскиот и општоевропскиот карактер на нивната дејност, Кирил и Методиј станале објект на присвојувања уште од средниот век.

повеќе