Владата предлага укинување на Советот за утврдување на факти

Владата предлага укинување на Советот за утврдување на факти и враќање на надлежноста за водење на дисциплинската постапка на Судскиот совет. Одлуката да претстане важењето на Законот за Советот за утврдување на факти, е усвоена на вчерашната владина седница и според најавите од Владата денеска или утре ќе биде доставена до Собранието на Република Македонија.

Поради правните последици кои произлегуваат од овој закон, ќе бидат направени и измени на Законот за Судски совет.

Покрај правните последици, измените во Законот за судски совет, како што појаснуваат од Владата, се прават и со цел да се воведе целосна транспаретност во работата на Советот и да се поедностави дициплинската постапка за утврдување на одговорноста на судија.

„ Она што беше утврдено од страна на Минитерството за правда е дека Судскиот совет во изминатава декада работеше целосно нетранспаретно и членот 33 став 2 со кој се предвидува во кој случај јавноста може да биде исклучена од работата на Советот, била партицирана како правило и граѓаните немале можност да го следат изборот и разрешувањето на судиите. Раководејки се од овие причини и од забелешките на Венецијанската комисија за законите за дисциплинска одговорност и евалуација на судии, како и од препораката на експерти за системски прашања, оценето е дека е неопходно да се пристапи кон измена на одредбите од овој закон со кои ќе се воведе целосна транспретност во работата на Советот и ќе се поедностави дицпилинската постапка за утврдување на одговорноста на судија“, информира денеска владиниот портпарол Миле Бошњаковски.

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе

Можеби по нас ќе дојдат некои нови клинци што прегрнати ќе го слушаат мртвиот Џоле и ќе го разберат подобро отколку што го разбравме ние на кои со години жив на глуви уши ни пееше за љубовта.

повеќе

За државата Македонија, Македонците се посебен народ со повеќевековна традиција, кои зборуваат, творат, се радуваат и тагуваат на македонски јазик, веќе со векови, во и надвор од територијата на нашата држава.

повеќе