Владата побарала одложување на мислењето на Венециската комисија, Заев ветува дека препораките ќе бидат применети

Венециската комисија извештајот за Законот за употребата на јазиците во Македонија ќе го поднесе во декември, а не во октомври како што првично беше најавено. По објавувањето на дел од забелешките на експертите на Венециската комисија, Владата побарала одложување на официјалното објавување на мислењето на комисијата.

Премиерот Зоран Заев денеска повтори дека сите препораки на експертите на Венециската комисија ќе бидат имплементирани во домашното законодавство. Ќе се настојува обезбедувањето на правото за употреба на јазик да не го загрози правото на правда, рече премиерот Заев.

Венециската комисија требаше да ги утврди заклучоците на пленарна седница на 11 и 12 овој месец. Министерката за правда Рената Тренеска-Десковска денеска изјави дека енергијата сега е насочена кон очекуваниот датум за преговори со ЕУ и дека е потребно време за подготовка за добра дискусија пред Венециската комисија. И Десковска се согласува дека препораките на Венециската комисија ќе треба да се применат.

Според неофицијалниот документ, меѓународните експерти на Венециската комисија препорачуваат Владата да се откаже од двојазичноста во судските постапки и да се регулира употребата на албанскиот јазик во меѓуинституционалната комуникација.

 

ЕУ треба принципиелно да реагира на отворениот национал-шовинизам на бугарскиот парламент, се вели во отвореното писмо на македонски академици и професори до европретставниците во Македонија.

повеќе

Нашиот процес на преговори многу веројатно ќе биде предмет на уште построги критериуми и мониторинг имајќи ги предвид искуствата на земјите кои во моментот преговараат. 

повеќе

На Македонија и Бугарија им треба дебата која ќе го унапреди историското разбирање без робување на идеологии, митологии и политики.

повеќе