Според портпаролот Арсовски

Владата не се откажува од ветингот, има постапки против 83 судии

Владиниот портпарол Душко Арсовски денеска на прес-конференција рече дека Владата не се откажува од најавениот ветинг во правосудството, како и дека годинава се почнати постапки против 83 судии, за застареност  и несоодветно постапување по предмети и слично.

Арсовски појасни и дека државата може да даде само времена рамка за овој процес, а самиот процес треба да го завршат Судскиот совет и Советот на јавни обвинители.

„Државата не може да ја направи филтрацијата. Овој процес треба да го завршат Судскиот совет и Советот на јавни обвинители. Државата може да даде само временска рамка и начин како тоа да се направи. Според информациите што ги имаме од 2019 до 2020 година само Судскиот совет разреши осум судии, а оваа година се почнати постапки за 83 судии. Причините се застареност на предмети, несоодветно постапување по предмети и слично“, рече Арсовски.

Според него, целиот процес малку изгубил на интензитет поради пандемијата, бидејќи дел од судиите се заразени или во самоизолација поради контакт со заболен, но, како што рече, „како и да е, Владата не се откажува од овој процес и тоа ќе биде остварено“, порача Арсовски и дополни дека како дел од овој процес е проверката на имотот на судиите, а во кој е вклучена Државната комисија за спречување на корупцијата.

 

И сега вие замислете, на едно детенце од 6 години да му кажувате со авторитет на наставник дека не треба да се дефинира како машко или женско.

повеќе

Засега СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и нивните заеднички алтер-фабрикати не даваат впечаток дека го разбираат новосоздадениот замаец.

повеќе

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе