ПО ОДЛУКАТА ЗА ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ

Влада: Попис ќе има, ама кога ќе има услови за тоа

Решението за одржување на локалните избори на 15 октомври, новиот предлог закон за употреба на јазиците повторно го отвори прашањето за одржување попис на населението во Македонија. Без попис, нема веродостојни избори, велат дел од експертите. Последниот беше во 2001 година, во 2011 беше прекинат и оттогаш само нагаѓаме колку сме Македонци, колку Албанци, Турци, Срби, нагаѓаме колку се иселиле, колку сме со право на глас...

На прашањето на МКД.мк од Владата на Република Македонија добивме одговор дека попис на населението ќе има и истиот ќе биде спроведен следејќи ги стандардите на Еуростат.

„За спроведување на пописот на населението потребно е и создавање на политички услови со цел истиот да биде успешен. Реализацијата на пописот на населението ќе се случи кога ќе се создадат сите неопходни услови за истиот“, ни одговорија од Владата. 

 

И ако граѓаните или Владата очекуваа дека Јункер на Заев ќе му даде покана со датум за влез на Македонија во ЕУ, тогаш живееме во илузии.

повеќе

Опкружени со балкански хипернационалности, Македонците мора да се борат со тезите дека се „измислен народ“. Всушност, сите идентитети, меѓу кои и грчкиот, се изградени наративи со темели во историјата и во митот. На Македонците им треба име што го потврдува нивниот вистински идентитет независен од Бугарите, Србите или Словените воопшто.

повеќе

Некои политички партии вртат големи суми пари од нивното јавно и приватно финансирање.

повеќе