Важат ли законите во Маврово, укинат АУП, а се гради, законот не дозволува, а некој сака албанско знаме да закачи во општината

Беззаконието, хаосот во урбанизмот, дивоградбите, нехигиената, непочитувањето на основните правила за градење во Национален парк... со години е веќе главна одлика за случувањата во Општина Маврово Ростуше и начин на однесување на одговорните лица во општината. Под хотелот Радика и вчера беа пуштени булдожери под објектите кои со решение треба да се урнат, а в понеделник Советот на општината треба да решава за одлука за употреба на албанско знаме во општината.

Архитектонско-урбанистичкиот проект (АУП) за хотелот Радика и за проектот Радика резорт е укинат. За девет дивоизградени вили под хотелот има решение за уривање. На тој простор е регистрирано заштитено културно-историско наследство. И покрај сѐ ова, под хотелот Радика и натаму се гради, булдожерот копа. Од здружението Спас за Маврово, кое веќе со години се обидува да ги предупреди надлежните за целото ова беззаконие, велат дека и за ова директно го информирале градоначалникот Медат Куртовски, а тој им одговорил да се јават кај надлежните инспектори кои мора да интервенираат. Како тој да не им е надлежен на тие инспектори, па не може да им даде наредба да излезат на терен и да видат што се случува. Патем, против еден од овие инспектори, се води кривична постапка за негови злоупотреби во урбанизмот.

Но, затоа во општината каде градоначалник е Куртовски за утре, на седница на Совет на Општина Маврово-Ростуше, на дневен ред е и употреба на албанското знаме на територијата на општината, точка 10.

Според пописот од 2021 година во Маврово Ростуше бројот на резидентното населенеие е 5.042 (во 2002 година таа бројка беше 8.618), бројот на домаќинствата е 1.597 со 5.658 станови.

Според етничката припадност во Маврово Ростуше живеат 1.474 Македонци, 470 Албанци, 1.555 Турци и тројца Роми.

Според Законот за употреба на знамињата во Македонија во единицата на локалната самоуправа, во која живеат граѓани припадници на заедницата и се повеќе од 50 отсто од населението во таа единица на локалната самоуправа, пред и во објектите на органите на единицата на локалната самоуправа се истакнати знамето на Република Македонија и знамето на таа заедница.

Во Маврово Ростуше бројот на Албанците е 11 отсто.

Медат Куртовски, градоначалникот на Маврово Ростуше, во изјава за МКД.мк потврдува дека утре на Совет има и таква точка на дневен ред, но не кажува кој и како ја предложил оваа точка.
Никаква одлука се уште не е донесена. Точки на дневен ред се ставаат, се додаваат, се повлекуваат...  Секоја предлог одлука се разгледува и сѐ што не е во склоп на закон не може да помине. Да не правиме фама без потреба. Ќе видиме на Совет, ако таа или било која предлог точка не е согласно закон нема ни да се стави на дневен ред“, вели Куртовски.
Советниците на ВМРО-ДПМНЕ веќе најавуваат дека ќе ја напуштат утрешната седница ако таа точка не биде тргната од дневниот ред. Интересно е и тоа што некои советници на СДСМ, владеачката коалиција, воопшто и не се запознаени со овој предлог, ниту пак, како што ни велат, ова било расправано во партијата.
Оваа провокација предивика голем револт меѓу месното население. Претседателите на месните заедници за утре бараат и средба со градоначалникот.
   

А.Д.

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе