Грчките власти не го менуваат ставот

Варвициотис: Грција е за почеток на преговори „во пакет“ за Скопје и Тирана

Грчките власти го повторија ставот дека се против раздвојување на Македонија и Албанија на нивниот пат кон ЕУ.

Алтернативниот министер за надворешни работи на Грција, Милтијадис Варвициотис на расправата во Комисијата за европски прашања во грчкиот Парламент изјавил дека „се против оние кои сакаат раздвојување на двете држави, оние кои секако, никогаш не стекнаа моментум или нумеричко мнозинство во Советот, а предлогот го доставија мал број земји – членки и тоа на маргините на нивното основно излагање“, јавува МИА од Атина.

Варвициотис ги информирал членовите на комисијата за прашањата поврзани со унијата и заклучоците од последниот Самит на ЕУ и советот за општи прашања.

Во однос европската перспектива на Македонија и Албанија, рекол дека е јасно дека двете земји се во различна фаза, едната е поблиску, другата е подалеку, а она што Грција бара е да се донесе одлука, да се даде зелено светло за почеток на пристапни преговори за двете земји во пакет, истакнувајќи дека „она што е заедничко е временскиот период за почеток“, а секоја земја ќе се оценува според сопствените постигнувања и оценката нема да биде групирана.

„Одвојувањето на двата случаи не ја зајакнува стабилноста на нашата северна граница и може да предизвика неурамнотеженост што ќе создаде тензии кои ние ќе ги претрпиме. Ако можеме да постигнеме да не се раздвои временскиот рок за двата случаи, тоа ќе биде во наша корист“, рече Варвициотис.

Во однос на проширувањето на ЕУ, тој кажал дека целта на Грција е да не се граничи со балкански, туку со европски земји и потсетил дека поддршката на европската перспектива на Западен Балкан беше одлука на грчкото претседателство во 2003.

Како по ѓаволите успеаја политичарите да го претворат токму Гоце Делчев во повод за поделби и омраза?

повеќе

Независна Македонија не може да се пофали со успешно менаџирање на етничките прашања, а првите „грешки“ се прават во првите денови од независноста.

повеќе

„Тој е бугарофил“, е сентенца-обвинување, небаре сте Евреин во (пред)нацистичка Германија. Во држава со оспорено и  „проблематично минато“, која политички и национално се одржавотвори  во виорот на Втората светска војна, национализмот кој триесет години во Македонија се продуцираше, беше одбранбен национализам.

повеќе