В понеделник ќе се знае кога Собранието ќе расправа за францускиот предлог, вели Џафери

Претседателот на Собранието Талат Џафери во изјава за МИА најавува дека на редовната понеделничка координација во Собранието ќе се разговара за тоа кога би можело да се одржи пленарната седница за Информацијата за содржината на францускиот предлог.

На координацијата в понеделник, како што кажал, како владин претставник ќе присуствува вицепремиерот за евроинтеграции Бојан Маричиќ.

„В понеделник имаме координација на која ќе присуствува и владиниот претставник и ќе разговараме. Ќе се направи проценка. Материјалот е дојден во Собранието, но в понеделник треба да почне седницата за ребалансот на Буџетот”, вели Џафери.

Тој појаснува дека пленарната седница со единствена точка на дневниот ред за ребаланс на Буџетот, треба да трае најмногу пет дена и е закажана согласно роковите и оти мора да почне, но доколку има потреба ќе биде прекината и ќе биде закажана нова седница на која на дневен ред би била Информацијата испратена од Владата.

Имајќи предвид дека до Собранието беше испратена само Информација, а не и документите односно францускиот предлог, Џафери вели дека сите документи се веќе јавно достапни и секој може да ги види.

Информацијата за францускиот предлог Владата го испрати до Собранието вчера, а согласно процедурите, материјалот е доставен до пратениците, но во него не се содржани францускиот предлог и пропратните документи. 

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе

Според последното истражување на организацијата ПИНА, базирано врз анкети направени со 103 новинарки, 24,1% од новинарките добиле закани за физичко насилство, а 19,5% и закани по животот.

повеќе