Утре валандовци ќе гласаат за или против рудникот Казандол

Граѓаните на Валандово утре на референдум ќе се изјаснат дали се за или против изградбата на рудникот Казандол и за можното отворање на нови рудници на нивната територија.

Жителите на Валандово побараа да се запре со изградбата на рудниците на нивната територија. По успешната иницијатива и по подолги перипетии во Советот на општината, во Валандово утре ќе се гласа.

Валандовце се плашат за своето земјоделско прозиводство, за смоквите, калинките, јапонските јаболка, грозјето... и нивниот пласман. „За да се задоволат апетитите на еден инвеститор треба да се доведе во прашање егзистеницјата на десетици илјади земјоделци. Не знам со кој памет некој дозволи да се отвара рудник во зелена оаза“, велат иницијаторите на референдумот.

Граѓаните на Богданци, Дојран и Гевгелија веќе се изјаснија против изградба на новите рудници во овој земјоделски крај.

Eве ние ве сакаме, ве каниме да ни се придружите, ама за тоа ќе морате да се откажете од најсветото, од вашето „јас“ !?

повеќе

Доколку Нимиц нè разочара, Владата ќе биде исправена пред тешка дилема дали да стави помалку поволен предлог на референдум или да чека поповолен за да ги максимизира шансите референдумот да успее, но притоа и да ризикува губење на моментумот.

повеќе

Определуваќи се за европските вредности на демократијата се наоѓаме пред историска шанса која не треба и не смее да се пропушти не само во односите со Бугарија.

повеќе