СОБРАНИЕ

Укината е радиодифузната такса

Пратениците ги прифатија измените во Законот за аудио и аудио визуелни медиумски услуги со што се укина обврската на граѓаните и фирмите да плаќаат радиодифузна такса.

За измените предложени од Владата гласаа 70 пратеници, ниту еден против и воздржан.

Македонската радио телевизија ќе биде финансиски поддржана од државниот буџет со годишно издвојување од 0,5 отсто од буџетот. Од следната година за оваа ставка ќе се одвојуваат по 14,3 милиони евра од буџетот.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе