прочистување на избирачкиот список

УЈП ги даде податоците до ДИК, НБМ чека да потпише договор, вкрстувањето ќе почне неделава

До крајот на неделава Државната изборна комисија и официјално треба да почне со вкрстување на податоците од десетина институции. Рокот за предавањето на дата базите е утре за да може ДИК непречено да ги вкрстува податоците за да се дојде до прочистен избирачки список.

ДИК до крајот на неделава треба да почне со вкрстувањето на податоците со дата базите на десетина институции како дел од процесот на прочистувањето на избирачкиот список.

УЈП денеска информира дека размената на податоци со ДИК е веќе почната. ДИК ги чека податоците и од другите надлежни институции. При вкрстувањето на податоците како основна ќе се користи базата на МВР.

Од Народната банка информираат дека активно работат на подготовка на базите за податоци и дека за тоа да се случи ќе треба да се потпише договор за размена на податоците со ДИК. Во моментот кога ДИК ќе го потпише договорот ќе бидат испорачани податоците, велат од НБРМ и потсетуваат дека оваа размена на податоците мора да биде во склад со Законот за Народната Банка, Законот за банките и Законот за заштита на личните податоци.

ДИК веќе ги избра информатичарите кои заедно со меѓународниот експерт кои ќе го спроведат вкрстувањето на податоците од десет државни институции како дел од прочистувањето на избирачкиот список.

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе