Тупанчески: Поканата за учество на ВМРО-ДПМНЕ на расправа за нов Изборен законик останува отворена

Министерот за правда Никола Тупанчески денеска имаше работна средба со експертите од ОБСЕ/ОДИХР, Кеара Касталдо и Раул Мусеран на која се разговараше за подготовките на нов Изборен законик. Министерот Тупанчески ги презентираше активностите кои ги презема министерството во насока на формирање работна група која ќе треба да го подготви новото законско решение, соопшти Министерството за правда.

Претставниците на ОБСЕ/ОДИХР беа информирани дека и покрај фактот што ВМРО ДПМНЕ се уште нема делегирано свој член, работната група ќе се конситуира во најскоро време, а поканата за учество останува и натаму отворена.

„Изборниот законик може да се донесе само низ дијалог и консензус на сите засегнати страни. Во него мора да бидат внесени сите досегашни препораки кои ОБСЕ/ОДИХР ги имаа во изминатите изборни циклуси“, истакна Тупанчески.

Експерите од ОБСЕ/ОДИХР изразија подготвеност да го поддржат целиот процес на изработка на новиот Изборен законик.

Потписниците на нотарските изјави дека нема да гласаат за измените на Уставот се подложни на промени за материјално благо.

 

повеќе

Здруженост, сплотеност и поврзаност на луѓе, друштва, организации и институции кон една заедничка цел или поради заедничка причина. 

повеќе

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе