Трифонов излегува од Владата на Петков, една од причините е политиката кон Македонија

Коалицискиот партнер во бугарската Влада „Има таков народ“ на Слави Трифонов излегува од Владата и како што соопшти нејзиниот лидер, става крај на коалицијата и на агонијата.

„Излегувам од Владата. Од денес ги повлекувам министрите на Има таков народ и ставам крај на оваа коалиција и на оваа агонија“, изјави Трифонов.

Претходно министрите од Има таков народ ја напуштија седницата на Владата поради, како што вели Трифонов, лошиот буџет на Асен Василев. Според него, коалицијата не функционира и за Има таков народ нема место во таа Влада.

Тој додава дека за ваквиот потег има две причини – Република Северна Македонија и фактот дека во државата нема веќе пари.

„Петков води поинаква надворешна политика од таа на МНР и на Народното собрание. Премиерот си зеде свој министер за надворешни работи која се вика Весела Чернева и на различни лидери во Европа и во светот им ветил дека ќе го крене ветото за РС Македонија и прави се што може тоа да се случи и покрај тоа што огромен дел од бугарските граѓани бараат РС Македонија да го исполни договорот меѓу двете држави. Македонија е важен дел од нашата историја и душа и никој нема право да носи еднострани одлуки против волјата на бугарскиот народ“,  вели Трифонов.

Во однос на буџетот и државните пари тој вели дека откако Василев е министер за финансии „фрчат милијарди". Трифонов тврди дека министрите од „Промената продолжува" ја водат државата кон пропаст.

 

Работите во Македонија забегаа до тој степен што за нив мора да се пишува отворено, „револуционерно“.

повеќе

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе