„Трансмет“ на осомничениот Кочан доби уште еден тендер од ЕЛЕМ

Компанијата „Трансмет“ на Сеад Кочан доби уште еден тендер од државната ЕЛЕМ и со новиот договор една година ќе работи во РЕК Битола. 

Новиот договор за користење на повеќетонската автодигалка која ќе работи во РЕК е вреден над 9 милиони денари (8 милиони денари + ДДВ).

ЕЛЕМ смета дека нема ништо спорно во тоа што имотот и сметките на „Трансмет“ се замрзнати од судот. Тендерот бил спроведен лани, а оценкате е извршена пред отворањето на истрагата на СЈО за Кочан.

„Сите економски оператори имаат еднаков третман, како што е предвидено во законската регулатива. Како договорен орган, АД ЕЛЕМ, има обврска во целост да го почитува законот за јавни набавки и компанијата при спроведување на секоја постапка исклучиво се води според законската регулатива, избира економски оператори кои ги исполнуваат условите предвидени во тендерската документација и имаат најповолни понуди“, соопштуваат од ЕЛЕМ.

СЈО одлучи да не го коментира овој случај, а денеска поднесе жалба на одлуката на Кривичниот совет да не одреди мерка притвор за Кочан, туку да му го одземе пасошот и да ја прифати гаранцијата од околу еден милион евра. 

Референдумот во Дојран во недела е поделикатен од оние во Гевгелија, Богданци и Валандово, зашто отворањето рудник во Казандол може да го кутне во уште потешка агонија eзерото кое е прогласено за споменик на природата. 

повеќе

Во Франција, пред, по и за време на Втората светска војна, пушењето, особено француски марки цигари, било чин на патриотизам. 

повеќе

Не постојат „повисоки интереси" од типот на членството во Европската Унија или НАТО алијансата за кои вреди да се прават потценувачки компромиси.

повеќе