Членот на заедничката историска Комисија меѓу Бугарија и Северна Македонија

Топалов: Фатална грешка беше од БПЦ да не го прифати барањето на МПЦ да биде нејзина „мајка-црква“

Членот на заедничката историска Комисија меѓу Бугарија и Македонија Кирил Топалов ја дефинираше како фатална грешка неподготвеноста на Бугарската православна црква (БПЦ) да биде „мајка-црква" на МПЦ.

Тој ова го соопшти во интервју на ТВ „Бугарија он ер" („Bulgaria on Air"), јави дописникот на МИА од Софија.

„Знам дека црковните експерти ќе го оспорат моето мислење бидејќи одвојувањето на Бугарската црква од Вселенската патријаршија беше исто така антиканонско и ние бевме во раскол. Сепак, Бугарската црква тогаш се оддели и стана наша национална црква. Ако тогаш не го стореше тоа, Бугарија денес немаше да има независна црква“, рече Топалов.

Барањето на МПЦ, БПЦ да биде нејзината „мајка-црква" беше значајно, коментира професорот Топалов.

„Немаше позначајно барање од тоа“, смета професорот Топалов. Не можевме, како што рече, да сонуваме за такво нешто.

Според него, БПЦ слуша и други центри „што и велат, што и шепотат и што и порачуваат".- И руски и српски, но пред се руски, додаде тој.

„Ова ќе биде непоправлив грев на Бугарската православна црква бидејќи духовното приближување меѓу Бугарија и Северна Македонија на овој начин би бил предуслов во оваа насока“, рече Топалов.

Потребно е да се провери дали имало наредба за следење врз Камчев.

повеќе

Во чест на Меѓународниот ден на трудот, вреди да се разгледа состојбата со работничките права во државата, да се направи краток осврт на изминатата година и да се согледа што може да се направи за да се насочат работите кон подобро.

повеќе

Таквиот вид на анахрон национал-романтизам, со речиси апологетски однос кон окупаторската политика на Бугарија во Втората светска војна, штетна е за хармонизација на односите на Балканот, пред сѐ на Бугарија со РСМ, но и со Србија.

повеќе