Академикот чека црно на бело од лустраторите

Томе Серафимовски: Никогаш не сум бил функционер, јас сум скулптор!

Нема да ја коментирам одлуката сè додека Комисијата за лустрација не ми го даде решението со кое ме прогласила за соработник на тајната полиција. Јас никогаш не сум бил функционер, јас сум скулптор и цел живот тоа го работам", ни рече кратко академикот Серафимовски.

 

Академикот Томе Серафимовски ќе се воздржи од какви било коментари на одлуката на Комисијата за верификација на фактите според која беше прогласен за соработник на тајните служби сè додека не добие официјален документ. Комисијата за лустрација вчера, како што изјавија врз основа на факти и документи, утврдила дека овој познат македонски скулптор соработувал со тајната полиција.

„Нема да ја коментирам одлуката сè додека Комисијата за лустрација не ми го даде решението со кое ме прогласила за соработник на тајната полиција. Јас никогаш не сум бил функционер, јас сум скулптор и цел живот тоа го работам“, ни рече кратко академикот Серафимовски.

Лустраторите на вчерашната седница за соработник на тајната полиција го прогласија и поранешниот началник на ДБК Слободан Богоевски. На седницата се дискутирало и за досието на академикот Божин Павловски, но одлучувањето било одложено.

По завршување на седницата реагираше Чедомир Дамјановски, член на Комисијата според кого вчерашните одлуки се незаконски затоа што немало ниту факти, ниту пак докази дека овие лица од идеолошки причини соработувало со безбедносните служби.


За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе