Софија

Тодоров: ЕУ мора да им подаде рака на земјите од Западен Балкан

Би било многу опасно и за Европа и за Западен Балкан, ако земјите од регионот не се интегрираат во Европската Унија (ЕУ) и не ги прифатат европските вредности. Ова за емисијата „Светот е бизнис" на бугарската редакција на Блумберг го изјави Никола Тодоров, поранешен вицепремиер и министер за образование и здравство на Македонија за време на владеењето на Никола Груевски и шеф на реформистичкото крило на опозициската ВМРО-ДПМНЕ.

Национализмот ќе продолжи да опстанува во земјите од Западен Балкан додека не пристапат во блокот, рече Тодоров.

„Еден од проблемите во регионот е поврзан и со животниот стандард и побарувачката на можностите за обезбедување на повисок стандард... Ова е тоа што го измачува обичниот граѓанин, а не историјата или потребата да се разменуваат територии“.

Повисокиот стандард на живеење не значи само повисоки приходи, нагласи тој. „Тоа значи и  држава која се организира и работи нормално според сите стандарди... ЕУ мора да ѝ подаде рака на Западен Балкан, за регионот да го постигне тоа".

Во земјите од Западен Балкан клучен проблем е состојбата на демократијата, коментираше во интервјуто Тодоров.

„Треба да почнеме со повторното демократизирање на самите партии и обезбедување на широка дебата за да престане концентрирањето на моќ во рацете на еден човек“.

Според Тодоров, регионот нема алтернатива освен евроатланска и европска интеграција.

„Северна Македонија би имала сериозни проблеми во сферата на безбедноста и политички кризи без интеграцијата во НАТО... Пристапот на земјата во Алијансата дојде во многу важен момент кога зачестија разговорите за размена на територии на Балканот“.

Сега, кога нашата држава ја предводат анационални лидери, кога супериорната бугарска власт смрди од агресивен национализам, ќе биде тешко да се изгради цврсто пријателство.

повеќе

Иако Буџетот 2020 е популистички, сепак со цврстите ставови за отфрлање на субвенциите за возила и за промена на даночната политика на СДСМ, како и во идејата за понатамошно отворање на Министерството за финансии се наѕира дека Ангеловска знае што прави.

повеќе

Да се стави точка на великобугарскиот шовинизам е насловот позајмен од едно писмо напишано во јули 1946 година од Илинденската организација до Владата на слободна Македонија.

повеќе