Тито Петковски го предупреди Ковачевски - тесно ви е мнозинството

Крајно некритичниот однос на Владата кон раководствата на партиите што ја поддржуваат, кога станува збор за кадровскиот потенцијал, без сомневање, широко ѝ ја отвара вратата на партократијата, наместо на демократијата. Горан Мисовски е пратеник во Собранието, а Владата е со тенко мнозинство и евентуален конфликт со него би бил на штета на Владата, порачува Тито Петковски во разговорот за НоваТВ, кој 17 години го водеше кормилото на НСДП, партија која неодамна избра ново раководство и нов претседател Горан Мисовски.

Реакцијата на долгогодишниот лидер на НСДП Петковски е поради разрешувањето на Кристијан Трајковски кој од 2017 година беше директор на Јавното претпријатие со станбен и деловен простор и противкандидат на Мисовски во битката за лидерската позиција.

Во продолжение реакцијата на Тито Петковски интегрално:  

„На новото раководство на НСДП не му требаат непријатели, самото ќе си ја растури партијата.

Првиот потез што го повлече новоизбраното раководство на НСДП на Конгресот од 4 јуни беше барањето упатено до Владата на РСМ за разрешување на Кристијан Трајковски од функцијата генерален директор на Јавното претпријатие за изградба и стопанисување со станбен и деловен простор.

Не би имало ништо чудно во тој чин, доколку не станува збор за досегашниот генерален секретар на НСДП. Гревот на Кристијан Трајковски е што се јави како противкандидат на Горан Мисовски за претседател на партијата на неодамна одржаниот конгрес на НСДП. При тоа, во предлогот упатен до Владата, не се наведува ниту една причина за негово разрешување, ниту пак некоја забелешка на неговата работа како генерален директор на јавното претпријатие или како генерален секретар на партијата. Лична суета и чист реваншизам. Па, како тоа некој да се дрзне и да му се спротивстави и да му биде конкурент за местото претседател на партијата ,на „големиот народен трибун” Горан Мисовски. За политичката култура и демократскиот капацитет на новоизбраното раководство на НСДП не сакам да говорам и тоа не е најважното во овој момент.

Самиот однос на новото раководство на партијата кон својот досегашен генерален секретар, дава јасен одговор на прашањето. Многу повеќе ме загрижува штетата што самото новоизбрано раководство и ја прави на партијата. Пораката е јасна кој ќе му се спротивстави на претседателот на партија, мора да смета на вакви последици. Иронијата да биде поголема, станува збор за врвен демократски чин, избор на претседател на партија во услови на статутарни обврски за конкуренција, односно повеќе кандидати.

Ваква штета на партијата и нема направено ниту една друга партија или друг фактор од надвор. Не е обична флоскула синтагмата, без внатрепартиска демократија, нема парламентарна демократија, ниту пак демократско општество. Иако, за ваквиот потег, новото раководство на партијата нема ниту едно рационално оправдување, уште помалку може да се оправда промтната реакција на македонската Влада.

Истиот ден,кога го добила предлогот за разрешување на Кристијан Трајковски, не губејќи време, веднаш го разрешила. Без елементарна информација за основаноста на барањето и без да го информираат дека има такво барање, по брза постапка го разрешуваат. До толку е позагадочно тоа што станува збор за човек кој со успех ја извршувал функцијата на генерален директор со образование магистер по економски науки. Мене ми е разбирлива реакцијата на Владата, но не можам да најдам рационално оправдување.

Горан Мисовски е пратеник во Собранието, а Владата е со тенко мнозинство и евентуален конфликт со него би бил на штета на Владата. При тоа, Владата на некоректен начин ги обесхрабрува младите, образовани и успешни кадри.

Конечно, крајно некритичниот однос на Владата кон раководствата на партиите што ја подржуваат, кога станува збор за кадровскиот потенцијал, без сомнение, широко и ја отвара вратата на партократијата наместо на демократијата“, пишува Тито Петковски во својата реакција.

Римскиот политичар и филозоф, Марк Тулиј Цицерон, во I век пред н.е. укажал дека „кога немате основа за аргумент, злоставувајте го тој што ве обвинува“.

повеќе

Со појавата не енергетската криза многу земји отстапија од зацртаните планови за намалување на емисиите на стакленички гасови.

повеќе

Работите во Македонија забегаа до тој степен што за нив мора да се пишува отворено, „револуционерно“.

повеќе