Гостивар

Тимоние по средбата со Таравари: Посакуваме отворање преговори, тоа ќе биде добро и за нас

Почнувањето на преговорите ќе биде добро и за нас, амбасадорите на западните земји. Ние посакуваме отворање на претпристапните преговори. Но, земјата треба навистина да е подготвена за тоа. Така што тоа нема да биде подарок, тоа треба да биде заслужен подарок во вашите раце, изјави денеска францускиот амбасадор Кристијан Тимоние.

Тој денеска беше во посета на Гостивар за да присуствува на манифестацијата „Ден на франкофонијата“ и притоа се сретна со градоначалникот Арбен Таравари.

На средбата Тимоние и Таравари зборувале за унапредување на соработката.

На манифестацијата покрај ученици од Гостивар настапија и ученици од Скопје, Тетово, Пехчево, Кавадарци, Лозово, Врапчиште и Добри Дол.

(Реакција на колумната на Наум Кајчев, „За Гологанови и нашата заедничка историја“, 15 септември 2019, МКД.мк)

повеќе

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе

Плаќањето на вработените на час наместо месечно помага да се зголеми нивната плата со тоа што ќе се вреднува работното време поефикасно.

повеќе