Во интервју за Македонското радио

Tимоние: Да се почитува мислењето на Венециската комисија

Кога бараме мислење од некого тоа мислење треба да се земе предвид или парцијало или целосно. Сметаме дека телото Венециска комисија е доста почитувано и ја почитува целиот свет, изјави во интервју за Македонското радио, францускиот амбасадор во Македонија Кристијан Тимоние.

А кога сме во потрага по европски стандарди, вели амбасадорот, треба да почитуваме мислење на институција која е почитувана.

„Суштината на оваа комисија е да креира право и да се произведе консензус“, порача францускиот амбасадор.

 

За жал во овие тешки времиња некои политичари се занимаваат и со вируски патриотизам: на корона не сме се обратиле мултилингвално.

повеќе

Кога кризата со коронавирусот ќе заврши, светот повеќе нема да биде ист, концептот на неолиберализмот ќе биде редизајниран.

повеќе

Благодарејќи на коронавирусот, граѓаните го видоа вистинското лице на  оваа натприродна организација, наречена државна администрација. Алчна, себична, несолидарна, нечувствителна.

повеќе