Телефонски разговор Османи-Чолет: Разменети мислења за актуелната безбедносна состојба во Европа

Министерот за надворешни работи Бујар Османи и советникот на Стејт департментот на САД, Дерек Чолет денеска имале телефонски разговор во кој изразиле заемна поддршка за суверенитетот, територијалниот интегритет и неповредливоста на границите на Украина, подвлекувајќи ја важноста од заштитата на човековите права и упатиле повик за деескалација на состојбите во интерес на европската сигурност.

Како што соопшти МНР, соговорниците размениле мислења за актуелната безбедносна состојба во Европа и актуелните случувања во и околу Украина и ја истакнале значајноста од заеднички пристап кон актуелните безбедносни предизвици и ги поздравиле напорите на меѓународните партнери и заложбите во рамки на НАТО и ОБСЕ за смирување на состојбите и зачувување на мирот.

Во рамки на телефонскиот разговор, стана збор и за билатералните односи, кои соговорниците ги оценија како исклучително блиски и пријателски, засновани на стратешко партнерство и се согласија во претстојниот период да работат на натамошно унапредување на сојузништвото и соработка, се наведува во соопштението.

Министерот Османи изразил благодарност за континуираната поддршка од САД за реализација на нашите стратешки цели и ја истакнал значајната улога на нашите американски пријатели за просперитетот и демократските постигнувања на Северна Македонија.

Соговорниците изразиле согласност дека европската перспектива и зајакнатото присуство на САД на нашите простори се особено значајни за стабилноста и напредокот на Западен Балкан.

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе