Изјава на местото на трагедијата

Техничкиот премиер Јанев: Огромна трагедија, сочувство до семејствата на загинатите

Техничкиот премиер на Бугарија Стефан Јанев утрово дојде на местото на трагедијата, на местото каде што во автобуска несреќа загинаа 45 патници. Тој изрази сочувство до семејствата на загинатите и рече дека државата мора брзо да реагира и да се утврдат причините за несреќата.

 Jaнев изјави дека се случи голема трагедија што ја потресе целата јавност.

„Загинаа 45 луѓе на автопатот 'Струма', изразувам сочувство до нивните семејства. Оваа трагедија налага државата брзо да реагира, најнапред да се утврдат причините за несреќата. Се разбира, останува на надлежните органи и институции да ги утврдат причиините, и во иднина да не се случуваат несреќи“, изјави Јанев.

Ние Македонците од село Гореме, општина Струмјани, го поздравуваме народот покрај Вардар (барем реката сѐ уште е таму) и се „восхитуваме" на дејствувањата на мудрите мажи на државата.

 

повеќе

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе