Сугарески поднесе оставка од Надзорниот одбор на СДСМ по поразот во Прилеп

Кандидатот на СДСМ за градоначалник на Прилеп на неодамнешните локални избори,  Горан Сугарески поднесе оставка од функцијата претседател и член на Надзорниот одбор на СДСМ.

Сугарески оставката ја објави на Фејсбук со објаснување дека ја поднесува во знак на

морална одговорност за неуспехот на локалните избори, како на локално така и на централно ниво.

„Извршувањето високи партиски и државни функции, покрај другото подразбира и одговорност кон граѓаните и членовите на нашата партија. Во таа насока, оставката претставува мој придонес за што побрза консолидација на партијата и што поскоро враќање на победничките патеки.

Упатувам благодарност на актуелното партиско раководство, како и на сите членови на партијата за укажаната можност да извршувам високи партиски функции, меѓу кои и последната, претседател и член на Надзорниот одбор“, напиша Сугарески.

Објавата ја завршува со зборовите „јас сум социјалдемократ, секогаш тоа и ќе бидам“ и додава дека останува верен на партијата и се става на располагање за каков било понатамошен ангажман.

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе