Генералниот секретар

Столтенберг: Идните членки на НАТО како Северна Македонија мора да имаат безбедни комуникации

Државите што се приклучуваат кон НАТО, како Северна Македонија, мора да имаат безбеден начин на комуникација, изјави генералниот секретар на Алијансата Јенс Столтенберг во интервју за Гласот на Америка.

„Постојат стандарди што мора да се исполнат кога е во прашање цивилната инфраструктура и телекомуникација, како што е 5Г. Тоа се однесува и на новите идни членки, како Северна Македонија. Овие стандарди не се однесуваат на земјите што не се членки, но ние можеме да ги замолиме или да ги советуваме тоа да го направат“, изјави Столтенберг во однос на можното влијание на други глобални сили во регионот и безбедносните предизвици со кои се соочува НАТО.

За разлика од порано кога најголема опасност беше само некогашниот СССР, Столтенберг вели дека сега заканите се од повеќе страни – сајбер напади, анексии,… и не може да се предвидат.

„Затоа е важно НАТО да остане спремен и агилен за да може соодветно да реагира на каква било нова криза“, истакнува генералниот секретар на Алијансата.

На прашањето зошто НАТО ја продолжува политиката на „отворена врата“ за малите држави, кои не се воено и безбедносно силни, Столтенберг вели: „Кога соседите се стабилни, и ние сме безбедни, а кога тие ќе се приклучат кон НАТО, тогаш ќе станеме уште побезбедни“.

„Еден од најголемите успеси на НАТО е фактот што со скорашното приклучување на Северна Македонија, од почетните 12, ќе станеме сојуз од 30 земји. Многу од нив се членки на ЕУ. Сето тоа значи дека стотини милиони луѓе веќе им се придружија на демократијата и економскиот просперитет. Со тоа Европа станува пообединета и помирна од кога и да било претходно“, изјави Јенс Столтенберг.

Релевантните институции покажуваат неподготвеност да го спроведат долгоочекуваниот попис.

повеќе

Економската стратегија има за цел да се реализираат можностите на дигиталната трансформација, да се зајакне соработката во областа на климатските промени, енергетскиот сектор, човечкиот развој и безбедноста на храната.

повеќе

Во време кога турската лира е во историски пад, Турција мора да надмине бројни предизвици за целосно да закрепне од кризата.

повеќе