Стефоска: Се обврзавме заеднички со Албанија да го зачуваме статусот на охридскиот регион

Денеска, Комитетот за светско наследство на УНЕСКО на својата 44 сесија, која се одржува во Фуџу (Народна Република Кина), донесе одлука природното и културното наследство на охридскиот регион да не биде впишано на Листата на светско наследство во опасност.

Комитетот со оваа одлука го препозна и уважи напредокот на Македонија и Албанија во насока на зачувување и на исклучителната универзална вредност на охридскиот регион.

Со оваа одлука, Македонија и Албанија се обврзаа да донесат заеднички стратешки план за рехабилитација на регионот и дополнително да го подигнат нивото на билатералната заштита и управување со светското наследство. Двете земји  добиваат повеќе време за да ги исполнат препораките кои произлегуваат од реактивните мониторинг мисии и одлуките на комитетот.

„Остануваме впишани на престижната листана УНЕСКО. Но, ако целото крајбрежје, целото културно наследство, ако нашите Охрид, Струга и Дебарца не се впишани во нашите срца, бадијала е впишувањето или отпишувањето од која било листа“, вели министерката за култура и претседателка на Националната комисија на УНЕСКО, Ирена Стефоска.

Таа порачува дека оваа одлука е последна шанса, последен аларм да се интензивираат активностите на сите засегнати страни со цел да се зачува статусот на охридскиот регион.

Покрај засилената конкретна соработка со Албанија, во периодот кој претстои, Стефоска вели дека ја засилуваме соработката и координацијата со Центарот за светско наследство и советодавните тела на УНЕСКО, како и со Европската Унија и другите стратешки партнери со цел соодветна рехабилитација и управување со охридско-струшкиот регион, соопшти Министерството за култура.

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе