Брисел

Стано: Ставот на Бугарија за македонскиот јазик нема никакво влијание врз ЕУ

Откако јавноста се разбранува поради недообјаснети информации за бугарски „документ“ во ЕУ според кој преговорите треба да бидат условени со откажувањето од македонскиот јазик и малцинство, денеска се огласи самата Европска Унија, јави дописничката на МИА од Брисел.

Во писмен одговор за МИА, Петер Стано, портпарол на шефот на европската дипломатија, Јосеп Борел, повторува како функционира носењето одлуки во Европската Унија.

„Европскиот совет едногласно ја одобри одлуката за отворање на пристапните преговори со Северна Македонија. Ставот на ЕУ е јасно искажан во заклучоците на Советот. Еднострани ставови на земји-членки немаат влијание врз овие заклучоци“, напиша Петер Стано во одговор до МИА.

Минатиот месец земјите-членки едногласно дадоа зелено светло за почеток на преговорите со Северна Македонија што е можно побргу и без ниеден дополнителен предуслов, за разлика од Албанија.

Практика во ЕУ е земјите-членки да имаат право да го искажат своето несогласување со некои делови од одредена одлука и да приложат свој документ во анекс за да остане запишано нивното мислење, но тоа нема правна тежина, ниту пак во овој случај ја менува на каков било начин одлуката на ЕУ да ги почне преговорите со Северна Македонија.

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе

 За базата во Ново Село, Бугарија не добива ни долар за закупнина, а отворени се и бројни прашања за животната средина.

повеќе

Се поставува прашањето, дали треба да се жртвува слободата за сметка на жртвите кои се последица од вирусот, кој не можеме да го спречиме освен со строги санкции и мерки?

повеќе