Дополнителната заменичка министерка во МИОА

Стаменковска-Стојковски: Во Општина Ресен е спроведена незаконска постапка за вработување

Невенка Стаменковска-Стојковски за случајт со незаконското вработување рече дека ќе достави претставка до Државниот управен инспекторат.

Дополнителната заменичка министерка во Министерството за информатичко општество и администрација Невенка Стаменковска-Стојковски денеска најави дека ќе достави претставка до Државниот управен инспекторат за испитување и поништување на, според неа, незаконска постапка за вработување во Општина Ресен.

Таа тврди дека на 10 октомври минатата година градоначалникот на Ресен распишал оглас за вработување на работници на неопределено време и покрај тоа што добил известување од Министерството за информатичко општество и администрација дека согласно годишниот план за вработување и согласно законот за основа на тие вработувања, е невалиден.

„Сепак ова не било доволно градоначалникот да ја запре постапката на овој невалиден оглас, со што очигледно потребата да ги задоволат нарачките за вработување биле поважни од тоа да се почитува законот“, нагласи Стаменковска-Стојковски.

„Со ова сакам да ја известам јавноста дека денеска лично ќе доставам претставка до Државниот управен инспекторат, како орган кој што е надлежен за надзор за спроведување на законот за вработените во јавниот сектор, да ја испита и да ја поништи незаконската постапка за вработување во ова институција од јавниот сектор“, информира дополнителната заменичка министерка во Министерството за информатичко општество и администрација

Време е за коренити промени на економскиот систем во Хрватска.

повеќе

Јавното здравје и економијата одат заедно и во време на пандемија, па затоа најдобриот начин да ѝ се помогне на економијата во оваа криза е ако се воведат адекватни рестрикции за пандемијата да се стави под контрола.

повеќе

Стопанската комора на Македонија со донесувањето на 4-тиот сет на мерки гледа остварување на ветеното дека Владата на РСМ и во услови на здравствено- економска криза ќе стои зад компаниите.

повеќе