Европски суд за човекови права

Српскиот инспектор Бајиќ во Стразбур го доби случајот против Македонија за потонувањето на бродот „Илинден”

Македонија треба да му исплати 1.500 евра отштета на српскиот државјанин Бранко Бајиќ, инженер за бродоградба и овластен инспектор за пловни објекти кој се жалеше во Стразбур на пресудата во случајот со потонувањето на бродот „Илинден” во Охридското езеро, одлучи Европскиот суд за човекови права. 

„Случајот во кој тужител е Бранко Бајиќ, српски државјанин, роден во 1951 година и живее во Белград се однесува на превртувањето и потонувањето на бродот ‘Илинден’, на брегот на Охридското Езеро, на 5 септември 2009 година, предизвикувајќи смрт на 15 бугарски туристи кои биле меѓу 54-те патници на бродот и последователната кривична постапка против жалителот, инженер за бродоградба и овластен инспектор на пловни објекти.

Повикувајќи се на членот 6 став 1 (право на фер расправа), жалителот се жали дека кривичната постапка против него била неправедна поради недостаток на причини во пресудите на домашните судови во врска со неговата кривична одговорност за несреќата и неостварената комуникаци за поднесокот на јавниот обвинител во постапката пред Врховниот суд. Тој исто така тврди дека употребата на пишани извештаи што ги доставил кога бил испрашуван како сведок, ја направила постапката неправедна и го повредила неговото право”, пишува во образложението на пресудата.

 

Време е да се фокусираме врз суштинските проблеми. Време е да создадеме вистински ’општествен договор‘ за владеење на правото и на човековите права како главни столбови на европските вредности

повеќе

Стратешко партнерство на македонската влада со Зока енерџи солушнс, компанија регистрирана за обработка и отстранување на опасен отпад, не е правилен начин за решавање на проблемот во мала држава како Македонија.

повеќе

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе