ЕВРОПА ГО СТЕГА КОРИДОРОТ

Србија ги заострува мерките, се полнат камповите за бегалци во Грција, можно е прогласување на вонредна состојба

Грција се подготвува во наредните 72 часа да прогласи вонредна состојба ако Македонија не почне да ги пропушта бегалците, предупредуваат грчките власти. Бројката на бегалци кои Македонија ги пушта зависи од Србија, каде важи политиката „колку ќе пушти Хрватска, толку ние ќе примиме од Македонија“.

Во Грција во моментов има повеќе од 30 илјади бегалци. Таа бројка многу повеќе се зголемува, отколку што се празни на Кота 59 на македонско-грчката граница, и натаму единствениот легален премин за бегалците на патот за Европа. Во Грција на 28 локации и 7 транзитни центри се распоредени мигрантите.

Новата политика на Србија е „колку ќе излезат, толку ќе влезат мигранти“ заради исполнетост на капацитетите од 2.000 лица. Во Германија, полицијата од Баварија наводно се подготвува за можно затворање на границата со Австрија, јави германскиот радиодифузен сервис Баварско радио. Ограничувањето на бројот на бегалците го најавуваат и Словенија и Хрватска.

Мапа на Грција каде се сместени бегалците

На Табановце во последните 24 часа (до полноќ) пристигнале 347 мигранти од кои 173 се вратени од Србија (131 од Сирија и 42 од Ирак). Вo Табановце има вкупно 782 мигранти (599 од Авганистан), 7 од Пакистан кои Србија не сака да ги пропушти. Во Табановце има и 42 лица од Ирак и 134 од Сирија.

Во прифатниот центар во Гевгелија има 580 лица и 123 кои доброволно се вратиле, но не можат да влезат во Грција. Во кампот Сехово (Идомени) на грчка територија веќе има повеќе од 5.000 бегалци. Дел од нив протестираат и бараат влез во Македонија, а групи од нив тргнуваат кон Албанија.

Македонската армија продолжува да поставува нова жичена ограда вдолж македонската граница со Грција.

А.Д.

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе