Судовите решија

Според регистарот нов поглавар на ИВЗ е Скендер Бузаку, а во канцеларијата на реисот влезен е Сулејман Реџепи

Во единствениот судски регистар на цркви, верски заедници и религиозни групи од денеска како нов поглавар на Исламската верска заедница е запишан Скендер еф. Бузаку од Скопје, Средно Коњари. Досегашниот поглавар Сулејман Реџепи денеска влезе во канцеларијата на ИВЗ на улицата „Чаирска" број 52. Тензиите меѓу приврзаниците на Реџепи и неговите противници продолжуваат.

Однесувањето, неговите постапки, изјави, непотизам, сомневање за криминал, говорот на омраза на поглаварот на ИВЗ Сулејман Реџепи го привлекува вниманите на јавноста, а и на одредени надлежни државни институции. Од Финансиска полиција велат дека по вчерашната пријава денеска ќе решат како ќе постапуваат.

Вчерашното објавување на судското решение за промена на реисот на ИВЗ уште повеќе ги разбрануваа страстите меѓу верниците.

Актуелниот поглавар на ИВЗ Реџепи утрово дојде во седиштето, но не сакаше да коментира ништо во врска со преземањето на ИВЗ од страна на Скендер Бузаку. Во ИВЗ утрово дојде и Киро Стојанов, бискуп на Скопската бискупија на Католичката црква.

Вчера пред ИВЗ имаше зголеменото полициско присуство. Бузаку тврди дека за ваквата смена постои и судска одлука и дека законот треба да се почитува.

Реџепи за сѐ ја обвини Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи и рече дека никогаш нема да го признае директорот на комисијата, Даријан Сотировски. На ова реагираше и Сотировски.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе