Детали од договорот

Според грчкиот нон-пејпер: Македонија се обврза на спомениците да стави натпис дека се тие симболи на грчката култура

Ќе има размена на споменици или Македонија ќе мора на спомениците во Скопје да додаде написи на кои ќе се дообјаснува дека се работи за симболи на грчката култура. Ова го пишува во нон-пејперот за кој грчки медиуми објавија дека денеска грчката влада го дистрибуира по амбасадите во Атина, како еден вид толкување по денешната согласност меѓу грчкиот и македонскиот премиер за договорот за името.

„Нашите соседи веќе го сменија името на аеродромот, нивниот автопат и нивниот стадион. Ќе има замена на споменици со општината Солун или ако размената не се спроведе, договорот предвидува дека соседната земја ќе стави натписи на спомениците и статуите за да стане јасно дека тие се симболи на грчката култура (на пример на спомениците на скопскиот плоштад ќе има натписи со објаснување дека се работи за симболи кои се однесуваат на хеленистичкиот период и на пријателството меѓу Грција и Македонија)“, пишува во точка 13 од овој неофицијален документ. 

Напредокот и оптимизмот што ги обележаа децениите по 2. Светска војна се гледаа во создавањето на средната класа, составена од луѓе што, иако родени во куќи со земјени подови, завршија со факултетски дипломи и добри работни места во големите градови. Поседуваа автомобили и викендички, летуваа на море и патуваа во странство без визи.

повеќе

Најголемиот предизвик на секоја земја е развојот и одржувањето на здрава популација.

повеќе

Албанија и Северна Македонија уште ќе чекаат, една година откако блокот рече дека имаат шанси за разговори за членство, вели Политико.

повеќе