Софија

Советот за безбедност на бугарската Влада ќе ја анализира политика кон Македонија и барањето решенија

Советот за безбедност на Владата на Бугарија на состанок најавен за идната недела ќе разговара за потребата од анализа и ажурирање на целокупна политика на Софија кон Република Северна Македонија, изјавил бугарскиот премиер Стефан Јанев.

Јанев, како што јавува бугарската агенција БТА, денеска пред новинарите во Владата кажал дека постојат теми што се на агендата на општеството и дека една од овие теми е потребата да се анализира и ажурира целокупната политика на Бугарија кон  Република Северна Македонија.

„Ова особено се однесува во делот на развојот на политичкиот процес во Република Северна Македонија, но и на нашето политичко однесување и потрага по идни решенија во интерес на народите на двете земји“, рече Јанев.

Според Јанев, предлогот е да се разговара за целокупната политика на Бугарија кон Македонија, без да се излегува од рамката усвоена од бугарскиот Парламент.

„Целта е да се бараат практични решенија што ќе дадат појдовни точки во надворешната политика на Бугарија, така што таа ќе биде разбрана меѓу нејзините сојузници во ЕУ и ќе има стабилни пораки и решенија во интерес на нашиот национален интерес“, вели Јанев.

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе

Ентузијазмот во првите месеци од годинава во врска со масовната вакцинација беше таков што Србија во март беше прва меѓу европските држави според бројот на граѓани што примија втора доза на милион жители. 

 

повеќе

Со само 48% вакцинирано население, недозволиви грешки на стручниот штаб за Ковид-19 и масовни протести против вакцинација, очигледно е дека кампањата за вакцинација во Словенија беше навистина неуспешна. 

повеќе