Советот на Амбасадори ja повикa Бугарија да го симне ветото против Македонија

Денеска Советот на Амбасадори во соопштение ја поздрави и одлуката на Финска да побара прием за полноправно членство во НАТО како и готовноста на Алијансата во брза процедура да ги прими Финска и Шведска како полноправни членки во полза на зацрвстување на мирот и безбедноста како и просперитетот во тој регион и цела Европа.

Советот на Амбасадори ја поздравува изјавата на шефовите на дипломатиите на земјите членки на Г-7 и Високиот претставник на ЕУ за надворешна политика и безбедност, изразена во зеадничка Декларација од завчерашната средба во германското место Вајзенхаус дека силно го поддржуваат брзото отворање на пристапните преговори на Македонија и Албанија со ЕУ и со тоа ја афирмираат нивната определност за поддршка на европската перспектива на шесте земји на Западен Балкан со цел да се обезбеди сигурноста, стабилноста и просперитетот на регионот.

„Во однос на одлагањето на меѓувладината средба со Република Бугарија која требаше да се одржи овие денови поради „неисполнување на задачите„ од страна на Северна Македонија, како соопштуваат бугарските институции, Советот на амбасадори го изразува своето разочарување од несериозниот и условувачки пристап на бугарските државни институции кон унапредувањето на пријателските билатерални односи меѓу двете земји и смета дека тие односи може да се унапредуваат единствено со взаемно прифаќање и почитување на европските вредности,“ се наведува во соопштението.

Совет на Амбасадори ги повикува бугарските државни институции конечно да го симнат ветото против Македонија со цел да придонесуваат на просперитеот, мирот и безбедноста на регионот во овие кризни времиња, се дополнува во соопштението од Извршниот Одбор на СА. 

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе

Самостојните уметници не се доволно мотивирани да создаваат. 

повеќе

Кој кого „мафлосува“, тие нас или ние нив. Чекор напред, три назад, како раковите во Охридското Езеро од моето детство кои исчезнаа во налетот на технолошкиот напредок и уништувањето на животната средина.

повеќе