Состанок на Комитетот за стабилизација и асоцијација помеѓу Македонија и ЕУ

Комитетот за стабилизација и асоцијација помеѓу Македонија и Европската унија денеска го одржа својот 18-ти состанок во витртуелен формат, на кој беше поздравена одлуката донесена едногласно од земјите-членки на ЕУ во март 2020 година за отворање на пристапните преговори со земјава.

Како што соопшти Делегацијата на ЕУ во земјава, на состанокот, што го водеа државниот секретар за прашања поврзани со ЕУ, Калинка Габер и вршителот на должноста директор за Западен Балкан во Генералниот Директорат за соседство и преговори за проширување на Унијата, Микела Матуела, беше истакната важноста на усвојувањето на Преговарачката рамка од страна на Советот и одржувањето на првата меѓувладина конференција што е можно поскоро.

„Комитетот за стабилизација и асоцијација направи преглед на постигнатиот напредок и ги повика сите политички партии и националните чинители заеднички да работат на одржување и зајакнување на политичкиот дијалог. Тоа охрабри континуирана имплементација на агендата поврзана со ЕУ, вклучително и во клучните области како што се судството, борбата против корупцијата и организираниот криминал, безбедносните служби, јавната администрација, на инклузивен и транспарентен начин“, се наведува во соопштението.

Комитетот, исто така, ја нагласи улогата на Собранието во овој поглед како форум за конструктивен политички дијалог, посочувајќи дека адресирањето на преостанатите препораки на ОБСЕ / ОДИХР, на транспарентен и инклузивен начин, ќе биде исто така важно пред следните избори.

„Комитетот за стабилизација и асоцијација го поздрави усвојувањето на стратегиите за човечки ресурси за обвинители и судии, нагласувајќи ја потребата за нивно спроведување. Усвојувањето на Националната стратегија за спречување на корупција и судир на интереси и напорите за зајакнување на капацитетите на Државната комисија за спречување на корупцијата беа нотирани. Комитетот за СА потсети на важноста да се осигура дека сите институции задолжени за борба против корупција да им бидат обезбедени потребните ресурси за извршување на нивниот мандат“, се додава во соопштението.

На состанокот на Комитетот е направен преглед на состојбата во врска со политичките и економските критериуми, усогласувањето со законодавството на ЕУ, како и спроведувањето на Договорот за стабилизација и асоцијација, при што се потенцирани тешките околности создадени од пандемијата со КОВИД-19 и напредокот што беше постигнат во текот на годината во унапредувањето на реформите на ЕУ, особено во основните области, препораките во извештајот на Комисијата за 2020 година и заклучоците на поткомитетите на СА, како и насоките дадени во контекст на Програмата за економски реформи.

„Во согласност со заклучоците на Советот на ЕУ во март 2020 година, делегациите потврдија дека добрососедските односи и регионалната соработка остануваат суштински елементи на процесот на проширување, како и на процесот на стабилизација и асоцијација“, се истакнува во соопштението на Делегацијата на ЕУ во земјава. 

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе