Софија-Скопје: Бугарија ќе сподели искуство за животната средина во преговорите со ЕУ

Бугарија е подготвена да го сподели со македонската страна искуството во транспонирањето и спроведувањето на европското законодавство во областа на животната средина, било потврдено на вториот состанок на меѓувладината работна група со Бугарија „Европска соработка – зелена транзиција и дигитална трансформација, владеење на правото” што се одржа вчера во бугарското Министерство за животна средина и води. 

Од бугарска страна на состанокот учествуваа Борислав Сандов – вицепремиер за климатски политики и министер за животна средина и води, Калина Константинова – вицепремиер за ефективно владеење, како и Божидар Бојанов – министер за е-влада и Борислав Ганчев – заменик министер за правда. Од македонска страна, пак, на состанокот беа Бојан Маричиќ – вицепремиер за европски прашања, Славица Грковска – вицепремиерка за политики за добро владеење, Насер Нуредини – министер за животна средина и просторно планирање и Адмирим Алити – министер за информатичко општество и администрација.

Како што јави МИА од Софија, бугарскиот вицепремиер Сандов, поздравувајќи ја македонската делегација порача дека двете страни го продолжуваат дијалогот заснован на принципот на добрососедски односи, што е гаранција за развој на соработката меѓу нашите земји. За прашањата за животната средина, тој рече дека современото општество е особено чувствително на квалитетот на животот, што бара ефективна примена на високи еколошки стандарди и здрава животна средина.

„На овој начин ќе гарантираме просперитет и консолидација на европската перспектива во нашиот регион. Затоа, ја потврдувам подготвеноста на Бугарија да сподели искуство во транспонирањето и спроведувањето на европското законодавство во областа на животната средина. Подготвени сме да ја дадеме нашата експертиза во претпристапниот процес на Република Северна Македонија во ЕУ, а особено во поглавјето Животна средина”, изјави Сандов.

За вицепремиерот Маричиќ, пак, оваа средба е доказ дека во услови на криза можеме да работиме заедно. 

„Темите на работната средба ни се многу важни и јас сум оптимист за успехот на нашата заедничка работа”, истакна Маричиќ.

Вицепремиерките Константинова и Грковска разговараа за теми од соработката меѓу двете земји во насока на подобро владеење, а мнинистрите Бојанов и Алити за можностите за соработка во областа на кибер безбедноста и дигиталната трансформација.

На работната средба, министерите Сандов и Нуредини потпишаа програма за заеднички активности за 2022 – 2023 година. Станува збор за двегодишна програма за имплементација на договорот меѓу министерствата на Македонија и Бугарија за соработка во областа на животната средина и вода, потпишан во 2019 година.

Министерот Нуредини изјави дека Северна Македонија смета на помошта на Бугарија во преговарачкиот процес во областа на заштитата на животната средина.

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе

Самостојните уметници не се доволно мотивирани да создаваат. 

повеќе