Софија: Границите на Балканот се неприкосновени, го поддржуваме територијалниот интегритет на Македонија

Бугарија е категорично против каква било промена на границите. Бугарија е против промената на границите во Југоисточна Европа и го поддржуваме територијалниот интегритет на Република Македонија. Ова за БГНЕС го одговорија од Министерството на надворешни работи на Бугарија.

„Позицијата на Бугарија во однос на неприкосновеноста на границите се основа на принципите на меѓународното право. Декларацијата на Народното собрание од 28 април е потврда на таа наша позиција, во која се изразува поткрепата за државното единство и за територијалниот интегритет на Република Македонија“, се вели во изјавата на Министерството за надворешни работи на прашањето на БГНЕС дали Бугарија ја поддржува позицијата на своите најважни стратешки сојузници САД и Германија, за неприкосновеноста на границите на Балканот.

 

Време е да се фокусираме врз суштинските проблеми. Време е да создадеме вистински ’општествен договор‘ за владеење на правото и на човековите права како главни столбови на европските вредности

повеќе

Стратешко партнерство на македонската влада со Зока енерџи солушнс, компанија регистрирана за обработка и отстранување на опасен отпад, не е правилен начин за решавање на проблемот во мала држава како Македонија.

повеќе

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе